10 Ocak 2015 Cumartesi

Cahillerle Sohbet-1 : Piri Reis , Şeref Yumurtacı

CAHİLLERLE SOHBET 1 ( PİRİ REİS )

İnce elenip sık dokunması gereken bir konudur  “ Osmanlı’da Bilim ” öyle cahillerin ortalığı boş buldukça sıktığı palavralarla açıklanması da oldukça güçtür. Ne yapacağız bu cahillerle bilemedim doğrusu. Gerçi ben burada ne kadar yazarsam yazayım o cahiller bu yazdıklarımı değil yine her zamanki gibi burunlarının dikine giderek kendi bildiklerini okuyacaklar bunu da biliyorum ama ne yapayım cahillerle oturup tartışmaktansa burada yazmayı daha doğru buldum kendimce.

Son zamanlarda özellikle sosyal medya üzerinde Osmanlı’nın bilim adamlarına değer vermediği hatta bilim adamlarını sırf bilimsel çalışmalar yaptığı için idam ettirdiği yönünde cahilce söylemler, aslı astarı olmayan bilgiler kol geziyor. Bunlardan biri de bu cahillerin en çok arkasına sığındığı Piri Reis’in idamı konusudur. Hani Devlet-i Aliye’nin son zamanları olsa bir nebze anlayış gösterebilirim belki çünkü bir devlette bilimin ilerleyebilmesi için önce ekonominin güçlü olması gerekiyor. Ekonomik olarak güçlü olmayan bir Osmanlı’da da bilimden söz etmek çokta doğru olmaz. Ama bizim çok bilmiş cahiller o kadar ileriye gitmiş ki Avrupa da skolastik düşüncenin hakim olduğu bir dönemde Dünya’nın bilim merkezi haline gelen İstanbul’u görmezden gelip siyasi birtakım ayak oyunları ile idam ettirilen Piri Reis’e yok efendim sultan Süleyman onun keskin zekasını çekmeyerek idam ettirdi derseniz cahilliğinize cahillik katmış olursunuz. Size tavsiyem oturun biraz literatür takip edin J

Bu kadar sohbetten sonra gelelim konunun aslına Fatih Sultan Mehmet zamanında Karaman’dan İstanbul’a göç ettirilen bir ailenin çocuğu olan Piri Reis, Amcası olan ünlü denizci Kemal Reis’in yanında yetişmiş ve birçok başarılı zaferin altına imza atmıştır. ( Büyük fetihler dönemi olan sultan Süleyman dönemi ve bu zaferler konumuzun dışında kaldığı için ayrıntıya girme gereği duyulmamıştır ) Ancak Piri Reis’in son seferinde (Umman ve Basra üzerine ) Hürmüz Kalesi’ni kuşatmasına rağmen Portekizlilerden aldığı haraç karşılığında bu kuşatmayı kaldırması aslında onun sonunu hazırlayan olay olmuştur. Donanmasını Basra da bırakarak ( tamire ihtiyaç olduğu için ) Ganimet yüklü üç gemi ile Mısır’a doğru yola çıkmış ancak gemilerden biri yolda batmıştır. ( Bu da donanmanın ne kadar güç kaybettiğini gösterir ) Piri Reis’in donamasını Basra’da bırakarak Mısır’a gelmesi bir kusur olarak görülmüş ve burada hapsedilmiştir.  Basra Valisi Kubat Paşa’nın istediği haracı alamaması ve Mısır Beylerbeyi Mehmet Paşa’nın politik bazı hırsları ( konuyu bilenler biliyor ) üzerine hazırlanan olumsuz raporlar doğrultusunda Kanuni sultan Süleyman’ın fermanı ile 1554’te 80 yaşında idam edilmiştir.

Velhasılıkelam Dünyaca ünlü denizcimiz Piri Reis ( cahiller için bknz : Kıtab-ı Bahriye’nin yazarı )keskin zekası padişaha karşı bir tehlike olduğu için değil, birtakım siyasi ayak oyunları sonucunda idam edilmiştir.
EĞİTİMCİ YAZAR
ŞEREF YUMURTACI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder